Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chytrá řešení: stavíme zahradní domek

Zahradní domek vypadá velice složitě a proto většinou poptáváme truhláře nebo internetový obchod či obchodní řetězec tipu Baumax, aby nám domek na zahradu dodal. Jde to však i jinak a levněji. Máte čas? Postavte si ho sami.

Nejdříve k ujasnění cen a kvality od výrobců při koupi domku a tipy pro ty kteří domek kupují. Pokud se zeptáte truhláře  na cenu zahradního domku o velikosti třeba 2,5 x 3 m, řekne vám cenu 45 až 50 tisíc. Ale pozor. To že je na internetu nebo v jiném obchodě jiný domek za 15 až 25tisíc, to neznamená že je truhlář drahý. Musí se totiž nejdřív domky porovnat. Truhlář řekne tu nejvyšší možnou cenu za kompletní domek nejvyšší kvality. Domek včetně montáže, několika vrstvého ochranného nátěru, okapů, kvalitní palubkové podlahy, oken s rámy a dveře s kováním, klikou a zámkem, spodní konstrukci opatřenou impregnací aby odspoda nehnil,... Jste si jistí že ty levnější domky to mají. Při koupi zjistíte že domek má střechu bez krytiny nebo jen s lepenkou, žádné plechování, většina domků je bez podlah a nátěrů. Hlavně si natřete spodek. Také je běžné že na obrázcích na internetu je zobrazen krásný domek s cenou 35 tisíc, ale potom zjistíte že je to bez dph, bez střešní krytiny, bez přístavku a přístřešku a podlahy, ale vše si můžete dokoupit .
Taky tloušťka a kvalita dřeva hraje roli. Truhlář bude počítat s borovicovou hoblovanou palubkou o síle 2,9 mm a na internetu je to už 1,9 mm smrk.
Takže shrnutí. Můžete koupit domek jako stavebnici za 15 tisíc, ale musí se ještě koupit barva, hřebíky, vruty, střešní krytina,...
Takže prosím buďte s truhláři shovívaví, vyjasněte si s ním osobně co a jak, a třeba se ho zeptejte na cenu úplně stejného domku jako je na internetu a občas vás může překvapit odpověď : ,, Jo takovýhle domek. to není 48 tisíc, to by bylo za  23 i s montáží ,,
Teď ke stavbě.
Výběr domku. Rozdělím to na  s podlahou, bez podlahy ( může se tu ušetřit )
Na papíře si domek navrhnu, rozhodnu míry, vypočítám plochu stěn a střechy
Když je plánek hotový, vyberu materiál. Nejlevnější je smrk, lepší je borovice , protože více vydrží, je mastnější. Hezké a kvalitní dřevo je modřín, je ale dražší. Můžete dřevo i kombinovat podle zatížení. konstrukce a stěny mohou být z borovice a střecha smrk. Někdo ale s kombinací různého dřeva nemusí souhlasit. Je možnost také z lisovaných desek, tzv OSB desek. ta se může použit na střechu i do podlahy.
Teď už víme jaký domek a z čeho, ale ještě z jaké tloušťky materiálu a v jaké kvalitě materiál požadujeme. Je super stavět z tlustších prken, ale pro ušetření stačí na stěny 1,9 či 2,2 cm ( lze koupit i slabší prkna).U prken ještě zůstaneme. Ušetřit se dá na pořízení prken s oblanou. Jsou to taková odpadová prkna, ne však méně kvalitní. jsou stejně kvalitní jako ty čistá. Jen vzhledově jsou horší. Ale na druhou stranu záleží na vkusu. Mě osobně se líbí když mají prkna stopy po zaoblení. . Čerstvá prkna jsou mnohem levnější než sušená prkna. Při vysychání prkna zmenšují svůj objem a kroutí se a praskají. U plotu to může být estetický problém, protože prkna nejsou přidělaná po celé délce, ale u domku se nekroutí, jen praskají, to však není znatelné díky nátěru.Levněji se dají koupit zamodralá borovicová prkna  Opět kvalita super, jen esteticky horší. Když by jste lakovali, šmouhy na dřevě jsou vidět, ale pokud plánujete barevný nátěr, šmouhy vidět nebudou.Ještě zmíním tu nejvíc vesnickou a nejlevnější variantu a to je použít ,, plotovky,, či ,,oblany,, či krajiny. Je to silnější odpad při řezání kulatiny. Jsou to ty zaoblané odřízlé části kmene, které se už jen řezají na palivo, nebo se používají na ohrady, ploty kolem slepic atd. Myslím že je to nedoceněný materiál, nejspíš kvůli vzhledu. Ale musíme si uvědomit, že za cenu odpadu, za cenu mnohonásobně nižší než čerstvě řezané prkna, dostaneme plotovku která má objemově více dřeva než prkno a v zatížení vydrží více díky tomu zakulacení a jako plot vydrží délé i bez nátěru než prkno. Musí se však oloupat kůra, v které se jinak drží hmyz a voda a plísně. Esteticky ...no to záleží na vkusu a na použití. Plotovky se překládají přes sebe takže voda po stěně krásně stéká. Je to již 12 let jsem dělal zahradní domek o velikosti 3x2 metru z tohoto materiálu (plotovek), bez podlahy. Bez jakéhokoliv nátěru tam ten domek stojí dodnes a je využíván jako bouda na nářadí .  Trámky se dělají většinou v mírách 8x8, 8x10. Určitě ke konstrukci nestačí střešní latě. Na králíkárnu ano, ale ne na domek. Podlaha už musí něco unést, takže tam je nutné podlahová prkna či palubky či OSB deska, tloušťka je od 2,5 do 4 cm. 2,5 je málo, to musíte mít zase hustou konstrukci pod prkny aby se neprohýbaly a tím se to zase prodraží, a 4 cm je dost. Zlatý střed 3 cm.  O kvalitě podlahy a trámků platí to samé co o prknech. Máte možnosti.
Palubky či prkna? z palubek se dělá jednoduše a je to hezké. Jsou však dražší. prkna mohou zase při vysychání tvořit škvírky. Záleží jestli to na zahradním domku vadí. Prkna také můžete skládat přes sebe, to ale stoupá spotřeba prken.  Můžete kombinovat. Pokud máte podlahu tak prkna do podlahy, na stěny palubky kvůli hezkému vzhledu, za podbití střechy opět levnější prkna. Levnější čerstvě řezaná nevadí.
Kde nakoupit?
Určitě ne supermarket. Tedy proč ne. Ono je tam vše na jednom místě, hezky v regálech, ale ty ceny nejsou zrovna lidové, kromě toho nekoupíte třeba čerstvá prkna. Zkuste pily, kterých je ještě po vesnicích dostatek. Pokud nevíte že je kolem nějaká pila, tak se poptejte. Budete překvapení kolik jich po vesnicích je.
Příprava místa na usazení domku
Největším nepřítelem dřeva je vlhkost a voda. Připravte pečlivě podloží domku, zvýší to životnost. Pokud budete mít domek s dřevěnou podlahou, můžete vyrýt vrchní vrstvu hlíny a prostor  vysypat štěrkem ( je dobré když je prostor o něco větší než samotný domek), nebo jen na trávu rozložit staré cihly, koupit betonové dlaždice, použít izolační textilii, celý domek postavit alespoň v 10 cm výšce pomocí kovových pozinkovaných patek, které se šroubují do země.
U domku bez podlahy použijte již zmíněných pozinkovaných patek, do kterých vsadíte nosné trámky domku, ze strany se prošroubují, a trámky tak zůstanou alespoň 10 cm od povrchu, to kvůli ranní rose.
Montáž domku
Někdo se mnou asi nebude souhlasit, ale montáž domku zvládnou děti. Samozřejmě záleží na tom, jak moc krásný domek budete chtít. Pokud chcete pohádkovou chaloupku s kudrlinkami, tak to se vám asi nepovede, ale pokud bude stačit hezký, obyčejný zahradní domek, zvládnete to sami.
Samotnou konstrukci je dobré udělat z trámků. Stačí 8x8 cm či 10x10 cm. Lze ale konstrukci sešroubovat i z prken a nemyslím si že by to ovlivnilo životnost či pevnost. Na montáž budete potřebovat vrtačku se šrouby a vruty. Trámky je dobré celé provrtat a sešroubovat dohromady. Můžete si pohrát i se zámky. Zámky se vyřezávají maflíkem či motorovou pilou. Ale lze stavět i bez zámků (na webu si najdětě schémata). Pevnost se také dá ještě znásobit pomocí vinglů, to jsou kovové L kusy, které se našroubují do rohů a tím se celá konstrukce zpevní. Ale není to nutné, konstrukce se stejně zpevní když na ní našroubujete palubky.

Zde je příklad s kulatinou

Zde z jedné z našich montáží: můžete vidět, že se čepovat nemusí. Stačí jen trámky umístit jeden na druhý.

Toto je původně jen zastřešená pergola, ale takovýto jednoduchý základ stačí pro zahradní domek. Zde jsou trámky zčepované. Taky se podívejte na uchycení do země na kovových patkách.

Tohle je už poměrně složité, ale pro představu práce se dřevem. I tak si myslím že by to spousta lidí zvládla

   Pokud tedy konstrukce domku je hotová, zbývá ta jednoduší část. Přivrtat palubky. Tady pozor, aby jste zámek nedaly obráceně. To je důležité kvůli vodě.

Pokud vás články s kutilskou tématikou zajímají, více v  rubrice Chytrá řešení a Volný čas

Článek převzatý z mého kutilského webu: http://uinvent.eu/

Zde je poslední detail. Uvnitř si můžete všimnout použití kovových vinglů pro zpevnění konstrukce

Autor: Tomáš Chmelař | úterý 21.1.2014 12:00 | karma článku: 34,99 | přečteno: 57306x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 426x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.