Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Unikátní stavba nudného důchodce

Zvu vás na návštěvu a pro inspiraci. Až to zní neuvěřitelně, tohle hnízdo se tvořilo po dobu 5ti let rukama jednoho člověka a to člověka před důchodem. Vytvořil zajímavý koncept bydlení, kde je nejedno překvapení...

Celý život sníte, třeba o domku. Nejsou však peníze a zadlužit se hned v mládí za něco šíleného asi není moc dobrý nápad. Tenhle pán udělal následovné. Na úvěr bydlel v produktivním věku v obyčejném malém nudném domečku. Avšak úspory investoval a nechal pracovat peníze jako své dělníky po dobu 25ti let. 5 let před důchodem úspory vybral a začal plánovat své vysněné bydlení. Když je něco vysněné, není jednoduché začít. Jen vybrat lokalitu trvalo 2 roky usilovného hledání. Požadavky byly vysoké. Veliký pozemek, klidné prostředí, historická vesnice, nejlépe na hraně přírodní rezervace a žádné sousedy. Domek měl být potom obrovský, vzdušný a plný světla, kde by byl vidět ze všech míst jak východ, tak západ slunce. Jo a musí být proveditelný svépomocí!

Domek je postaven z velice drahého systému zdění. Jsou to polystyrenové veliké ,,lego" kostky. Dům je doslova jednoduchá skládačka a přitom dokonale izolovaná. Je to snad jediný systém na trhu, kde nevznikne při výstavbě jediný tepelný most. dokonce i střecha je postavená z těchto polystyrenových dílů. Pokud máte děti, prostě jim dáte plánek a mohou si vesele stavět část domku. celá stavba se potom prolije betonem. Systém je bohužel sakra drahý.

z venku je domek nenápadný, až bych řekl že nudný a tuctový. Je však postaven z materiálů nejvyšší kvality a pozor, je kompletně podsklepen. Na preciznost upozorňují jen malé detaily jako dekorativní pruh na břidlicové střeše či pravé kamenné zakončení mezi okapy a zdmi.  

Polohou je výjimečný. Obklopuje ho obrovská zahrada, která končí na hranici chráněné přírodní oblasti se zákazem výstavby.

 

Při pohledu na domek od zahrady už nám může něco napovídat, že možná nebude až tak nudný a tuctový.

 

Pojďme se podívat dovnitř. Celý ten obrovský prostor přízemí tvoří jen jedna veliká místnost, která je rozdělena výškovým rozdílem obývacího pokoje a zbytku prostoru. Proč? Protože to chtěli. Do stáří prý daleko a schod se jim líbí. Schod nemá rovnou linii ale je oblý. Proč to udělat levněji a jednodušeji když to prostě chceme takto!  Uprostřed si nelze nevšimnout opěrného sloupu, který drží střechu. Trochu jsem si do majitele rýpl: ,,Ten si sem asi sám nedal co?"   Odpověď mě překvapila. Ano, dal ho tam sám. Sloup se prý vylévá na místě stavby. Koupil si speciální kartonové válce, které stavěl na sebe a vyléval betonem.  

 

Vlevo je prosvětlené schodiště bez zábradlí. Stěna je stěrkovaná a přetřená speciální barvou pro zajímavý efekt šedého mramoru.

 

a vpřed je vzdušné atrium, kde je jídelní stůl. Celé přízemí je jedna veliká místnost s okny vlevo, vpravo, vpředu a díky atriu a střešním oknům, tak také s okny nahoře. Můžete si tak ráno užívat východ slunce a večer zase západ slunce z každého místa v domě.

Zajímavé také je, že majitel původně zamýšlel do prostoru nad stolem přichytit ocelová oka a uchytit tam trampolínu!!!  No to je sakra super hustý skvělý nápad. Nemyslíte?

zatím je nad stolem prototyp podomácku vyrobeného světla. Bude to sádrokarton olištovaný hliníkovými účky. Jednoduché, levné a poměrně designové. myslím že také super nápad. Ale na trampolínu to nemá.

Za jídelnou je samozřejmě otevřená kuchyňská linka nejvyšší kvality. Lesk, design, prvotřídní materiály a kvalitní spotřebiče. Deska z litého mramoru , spousta přírodního světla a vstup na zahradu. Vzhledem k tomu že jsem se snažil podnikat v nábytkářství, kuchyň se mi velice líbila. Hlavně systém dvířek. Hliníkový rám a na něm lesklá plastová deska. Pevné, dokonalé. Otevírá se dotekem. Jen to budou mít asi pořád zapatlané :)

Při bližším pohledu na obývací pokoj musím upozornit na stoleček, který je také podomácku vyrobený. sešroubovaná prkna a hranolky. Tak jednoduché. Krb naopak jednoduchý nebyl. Je poněkud členitý a má zabudované osvětlení. 

Ještě připomínám, že stavba, podlahy, omítky, ... vše si majitel dělal sám. Jediné co nedělal byla montáž kuchyně a zapojení topného systému.

Pojďme se podívat nahoru. Zde se uplatnil stejný koncept jako dole. Vzdušnost, otevřenost a spousta světla. Místo v domě se zdá být nevyužité, ale má sloužit pro příjemnou atmosféru otevřeného prostoru pro relaxaci.

Možná si teď říkáte, kde spí? Po stranách lze vejít do třech pokojů, které jsou velice podobně řešené. Veliká místnost kde je postel, šatník, sprcha a toaleta s umyvadlem a to vše otevřené. Na můj vkus až moc. Z postele je pěkně vidět do sprchy, což je pro pány příjemné, ale hned za sprchou je toaleta a stále viditelná. Takže nějaké kakání v soukromí bohužel nejde. Vaše prdíky budou nejen slyšet, ale i cítit. 

Domek je podsklepen. Jsou tam ukládací prostory, prádelna a další kuchyň na zpracování ovoce a zeleniny. Dále kotelna. O teplo se stará tepelné čerpadlo země voda. U domku je 60m hluboký vrt. Vyhřívá se jak sklep, přízemí , tak i první patro. Na to jakou obrovskou plochu domek má a jak je otevřen, tak minulý rok připadlo průměrně 2000 korun měsíčně na vytápění. Musím ale podotknout, že majitelům vyhovují teploty mezi 19 a 21 stupni. 

 

Domek je splněným snem a i když materiálově stál nemálo peněz, tak díky stavbě svépomocí se také hodně ušetřilo. Domek byl postaven za úspory, za peníze které byly tvořeny penězi. Tento koncept by si mělo osvojit více lidí. Byly bychom potom mnohem méně zadlužený národ. Původní malý domek byl po dostavění tohoto prodán a peníze byly opět investovány a generují důchodcům měsíční zisk k důchodu. Mohou si tak žít v luxusním domě, jezdit v hezkém autě, zajít si do restaurace a procestovat kus světa. Peníze nemusí počítat. Paní pracovala celý život ve školce jako učitelka a pán kupoval byty, renovoval je a následně prodával.

 

Doufám že se vám reportáž líbila. Více v mých rubrikách o bydlení.

Fotky jsou z mých stránek pro kutily www.uinvent.eu

 

Autor: Tomáš Chmelař | středa 6.1.2016 15:00 | karma článku: 17,01 | přečteno: 1213x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.