Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž  stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

Časy, kdy řemeslné trhy ukazovali řemesla jako hrnčířství, kovařinu, pletené košíky, háčkované svetry či různé umělecké tvorby  jsou pomalu pryč. Mimo těchto opravdu starých řemesel začínají přibývat ty stará řemesla, jako třeba šperky z litého skla, moderní strojově řezané hračky ( i když paní tvrdila že to vyrábí její syn doma v kůlně :) )   a nově třeba i ROBOTI !

 

Ono se to nezdá, ale roboti jsou s námi již pěknou řádku desetiletí. Vůbec prvním robotem byl považován Golem, který se však nikdy nenašel. Zamysleme se trošku a zjistíme že plechové robotické hračky měl nejen náš otec, ale už i jeho otec. Já osobně mám doma nejméně 20 plastových robotů. A v encyklopediích mě vždy fascinovaly stránky o opravdových robotech.

 

Opravdovým robotem byl pro mě Číslo 5, později třeba R2 D2 z hvězdných válek. Takto nějak jsem si robota představoval. Hlavně aby mluvil. Dnešní děti by nejspíš zmínili menšího brášku Wal - e ího. 

 

To jsou však jen hračky a výtvory naší představivosti, ale díky technologii která je dnes neuvěřitelně levná dnes má opravdového robota téměř každé dítě. Jednodušší jsou mluvící panenky. Ty moc inteligence nepobraly. Potom třeba známý Furby, kteří občas překvapili co dokázali. Možná Tamagotchi do kapsy. V neposlední řadě multifunkční Sapiens roboti, kteří chodí jako člověk, hýbou rukama a plní úkoly které se dají naprogramovat. Velice povedený robot vznikl v dílnách Lega, ale ten už začíná být svou cenou nedostupný. 

 

 

Nicméně stále jsou to zatím jen hračky a s žádným si nepokecáte. Pokud tedy nemá aplikaci od Googlu  či Iphonu, kde již dnes lze vést jednoduchou a legrační konverzaci. Pokud ale zabrouzdáte do firem jako Honda či Toshiba a jiným nadnárodním korporacím, tak zjistíte, že pokud máte pár desítek až stovek tisíc, tak robot jak z filmu I Robot (Já Robot) není již dnes nemožná záležitost. Někteří roboti jsou již v pracovním procesu jako recepční v hotelech či na informačních přepážkách v bance. Myslím že již po prvním roce se robot zaplatí. 

 

 

Největší velmocí pro výrobu a integraci robotů je Japonsko. Na 1000 obyvatel pracuje již v průmyslu a službách 32 robotů. V České republice to je pouze 1 robot.

A konečně k samotnému stánku u kterého jsem se zastavil na řemeslných trzích. Stál tam mladý klučina, možná kolem dvaceti let a předváděl několik zajímavých exemplářů, pro mě pokročilé robotiky. Dozvěděl jsem se že jsou to výtvory žáků základních škol. Roboti se pohybovali, plnili jednoduché úkony, dali se naprogramovat či připojit k nim váš mobilní telefon a třeba i zatancovali na hudbu. K vidění byli dva větší roboti a několik základních brouko robotků, kteří se staví aby připomínali hmyz a brouky. 

 

Tento robot tancuje či ho můžete naučit pohyb nebo ho řídit.

Mě osobně se líbili ti hmyzáci, protože i s mými dovednosti bych něco takového dokázal postavit a to tu robotiku dělá zajímavou. Umím si představit své děti, jak budou zažraní do výroby robotů místo mačkání knoflíků na počítači. Já sám jsem si jako malý kluk několik robotů vyrobil, ale funkce byly omezeny na pohyb rukou, nohou či svícení žárovky či zvonění nebo pípání.

 

hmyzák z kartáčku na zuby a mobilního telefonu

 

Tihle malí hmyzí boti jsou vyrobeni třeba z kartáčku na zuby, staré PC , či TV desky, mobilního telefonu,.... Věci co se běžně dnes vyhazují. Dokonce se s tímto nápadem již dnes otevírají obchody a vy si je můžete i koupit.

 

 

Mladý kluk mně vysvětlil, že vede kroužek robotiky pro děti ze základní školy v Rakovníku a spolupracoval s dětmi i ve Mšeci a časem chce kroužek rozšířit.  Děti se u něj učí jak věci fungují a sami si tvoří těla robotů, připojují elektrické součástky a ti pokročilejší i čipy které programují aby robot vykonával nějaké úkony. Byl jsem z toho tak unesen, že o tom prostě musím napsat.

 

 

Přeji tímto klukovi (panu) Vránovi hodně štěstí a trpělivosti a věřím že jeho kroužek bude mít úspěch. Už jen tyto prezentace mladého kluka na trzích jsou opravdu WOW. 

Pokud by někdo měl zájem kluka Vránu kontaktovat, tak mám i telefon. Napište mi na mejla a já vám ho pošlu. 

 

Více fotek na stránkách http://www.hses.cz/reference.html   kde je o klukovi Vránovi také článek a spousta fotek dětí a robotků.

 

Autor: Tomáš Chmelař | středa 27.1.2016 16:04 | karma článku: 12,74 | přečteno: 1274x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

TruXa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 15

Dříve byly tábory bezesporu adrenalinovější a zábavnější než jsou dnes. Všechny ty nařízení kazí celý dojem a smysl táborů. Pojďme se podívat do roku 1999 na jeden tábor ,,postaru" , kde klukoviny a holkoviny stále měly své místo.

6.1.2016 v 16:15 | Karma: 9,88 | Přečteno: 277x | Diskuse| Letní povídka
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.